Főoldal   Térképek   Észlelések   Mérőállomások   Előrejelzések   Ismerettár
Nicknév: Jelszó:
   

1.2 - 2010.09.05.
Regisztráció

Regisztráljon most!
Elfelejtett jelszó
Magyarország
Tedd ki a honlapodra »
Balaton
Budapest
Tedd ki a honlapodra »
Mérőállomás
Tiszafüred
16:46 kungabi
Grafikonok
Veszélyjelzés a mai napon

forrás: meteoalarm.eu
Utolsó felhasználók
  Online felhasználók

  12 tag van bejelentkezve
Karcsi 2005 0:07:05
jocika8627 0:21:08
rebor 0:33:11
lucifer 1:08:50
Hepi 1:54:15
talaci 2:00:12
soper 2:30:31
BJ56 3:00:05
kuvik 3:18:22
idofurkesz 10:48:21
kumuma 15:32:13
csanadi1 17:52:54

Havi grafikonok

Havi grafikonok
Az amsz.hu kézi észleléseinek adatai havi összesítésben, grafikonokon ábrázolva.

Hőmérséklet, Páratartalom, Légnyomás
Az adott hónapban leadott kézi észlelések két órás adatcsomagokra bontva. A grafikonon a tömb minimuma és maximuma közti középérték jelenik meg.

Csapadék
A grafikonon az adott hónap országos napi maximumai jelennek meg. Az adatsor kizálólagosan az amsz.hu-n leadott kézi észlelések feldolgozásából készül.
 Dátum:   
Kérem, állítsa be a kívánt dátumot!

 Hőmérséklet
A talajtól 2m-re lévő levegő hőmérséklete. A hőmérsékletet Celsius fokban mérjük (°C). A levegő hőmérséklete mérésekor ügyelnünk kell arra, hogy hőmérőinket ne érje közvetlen napsugárzás, de a légáramlás szabadon mozogjon körülötte. Kerülnünk kell a nagyobb tereptárgyak közelségét  (mint például épületek). A hőmérőház állandó (standard) védőházikó, amely puha fából készül és mindegyik oldalán nagy szellőzőrések biztosítják a levegő áramlását.
 Páratartalom
A nedves levegő vízgőznyomásának és a telítési vízgőznyomásnak a hányadosa. Százalékban mérjük (%). Arról tájékoztat a relatív légnedvesség, hogy a levegő milyen mértékkel telített vízgőzzel. 100%-os légnedvesség esetén a levegő teljesen telített és már nem képes több vízgőzt befogadni.
 Légnyomás
A meteorológiában nagyrészt a relatív (tengerszintre átszámított) légnyomást használják. Úgy származtatjuk, hogy a tengerszint és a talaj közé egy képzeletbeli levegőoszlopot illesztünk és ennek a súlyával növeljük  meg az állomás szintjén mért légnyomásértéket. Mértékegységeként a hPa-t (hektopascalt) használjuk, amely a Pa (Pascal) százszorosa. A hPa-lal azonos értékű nyomást a jelent a mbar (millibar), de még a Hgmm-ben  (higanymilliméter) meghatározott légnyomásértéket is használják.
 Csapadék
Azon vízoszlopnak a magassága, amely a talajon állna, ha víz halmazállapotban a talajfelszínen maradna veszteség nélkül. (Például ha a csapadék nem szivárogna le a talajba.) A lehullott csapadékot mm-ben (milliméter) határozzuk meg.


A grafikonok az amsz.hu amatőr meteorológiai észlelési adatbázis feldolgozásával készülnek, ezért a hivatalos adatoktól eltérhetnek. A grafikonok generálását a "RaidMax Server" végzi a hónap első percében.

Figyelem! Grafikonjaink más honlapra való kihelyezése a www.amsz.hu, mint forrás látható feltűntetésével lehetséges.


Impresszum | Szerzői jogállás | Webmaster
amsz.hu © 2006-2012 - Minden jog fenntartva!

created by Hajdu Richard [anemo], CMS powered by PHP-Fusion © 2006